Vyno mielės
Ar tikrai reikia ar kada reikia naudoti kultūrines vyno mieles?
Kultūrinės vyno mielės yra išgautos atrankos būdu iš ant vynuogių ar kitų atitinkamų vaisių natūralių mielių. Ant vaisių ir uogų luobelių paviršiaus yra įvairių laukinių vyno mielių, kurios sultyse skaido cukrų ir gamina alkoholį. Dėl to vynas gali pradėti rūgti ir be kultūrinių mielių. Tačiau, vartojant kultūrines mieles, sultys rūgsta tolygiau, fermentacijos procesas gali būti labiau kontroliuojamas, vynas greičiau ir geriau skaidrėja, esti pastovesnis ir geresnio skonio.
Nuo vyno mielių labai priklauso vyno skonis ir aromatas, t.y. kuo sklandesnė vyno fermentacija, tuo vynas bus artimesnis Jūsų norimo. Sultys su laukinėmis vyno mielėmis (savaiminis rūgimas) rūgsta silpniau, gaunama kai kurių šalutinių rūgimo produktų, todėl vynas gali sugesti, su jomis negalima gauti stipraus vyno.
Kultūrinės vyno mielės padeda vykti tolygiai vyno fermentacijai, prisitaikant prie žemos temperatūros ar didelio cukraus kiekio. Rezultate, daug saugiau yra naudoti kultūrines vyno mieles.
Kokias vyno mieles naudoti? Pirminė vyno mielių rekomendacija yra pritaikyta, pagal vyno spalvą, sekanti rekomendacija - vyno stiprumui, trečio etapo vyno mielių pasirinkimo rekomendacija pagal sultis iš kurių bus gaminamas vynas.
Galiausiai, kiekvienas vyndarys per ilgą laiką, pritaikęs savo patirtį, pasirenka labiausiai tinkančias mieles, pritaikytas sulčių sudėčiai iš kurių pakartotinai gaminami vynai.