Skaidrintojai
Pasibaigus fermentacijai, vynas paliekamas brandinimui, kad vynas "nusiramintų", subręstų. Bet prieš brandinimą, patartina vyną nuskaidrinti, naudojant specialias priemones pritaikytas jūsų pagamintam vynui.
Paprastai skaidrinimo procesas trunka apie parą, kai kietosios dalelės atsiskiria ir nusėda į indo dugną. Po skaidrinimo proceso, vėliausiai sekančią dieną, vyną būtina perpilti, atskiriant vyno drumzles nuo skaidraus vyno.
Vyno skaidrinimo priemones rasite šioje kategorijoje. Želatina, silicio zolis, bentonitas. Pagaminti vynai turi skirtingą cheminę sudėtį, todėl ir skaidrinimo priemonės naudojamos atitinkamos.
Kaip žinoti kokias skaidrinimo priemones naudoti?
Vienas paprastesnių ir dar vis geriausių pasirinkimo būdų yra "bandymai ir klaidos": Supilkite į mažus stiklainius skaidrinamą skystį ir atitinkamiems kiekiams panaudokite skirtingas skaidrinimo priemones. Po kelių valandų galėsite nustatyti kuri skaidrinimo priemonė veikia geriausiai. Skaidrinimo kokybė priklauso nuo vaisių sulčių sudėties ir skaidrinimo priemonės.