Paieškos filtras aktyvus

Rūgštingumo matavimas

Kaip išmatuoti rūgštingumą maisto produktuose? Rūgštingumą galima matuoti bendrąja rūgšties skale pH.

Kas yra pH vertė?

pH (vandenilio potencialas) – vandenilio jonų (H+) koncentracijos tirpale matas, parodantis produkto rūgštingumą ar šarmingumą. Žymėjime raidė p kilusi iš vokiško žodžio Potenz, reiškiančio koncentracijos dydį, o raidė H reiškia vandenilio jonus.

„pH“ reikšmė yra nuo 0 iki 14, kur pH mažiau už 7 - rūgštiniams tirpalams, pH lygus 7 - neutraliems tirpalams ir pH daugiau už 7 - šarminiams tirpalams.

Ph Vertė maisto produktuose:

  • pH kiekis įvairiose medžiagose: 
  • Gaivinantys gėrimai 2 - 4 pH
  • Citrinų sultys 2,3 pH
  • Vynuogių sultys 2,4 – 3,4 pH
  • Vynas 2,8 – 3,8 pH
  • Alus 4 – 5 pH
  • Pienas 6,3 – 6,6 pH
  • Vanduo 7 pH
  • Kraujas 7,3 – 7,5 pH
  • Jūros vanduo 8,3 pH

Naudojant pH matavimo skalę. galima lengvai išmatuoti rūgštingumą įviariuose maisto produktuose įskaitant vyno ar alaus misą. . Lengva ir paprasta matuoti pH pieno, tešlos, maltos mėsos ar jogurto produktuose, matuoti pH vyno misoje, matuoti sulčių pH.