Aronijų vynas

Kategorija: Vyno receptai Peržiūrų: 2153
Aronijos - juodos aitrokos uogos. Gal ir ne itin skanios, tačiau labai vertingos! Aronijose žmogaus organizmui naudingo vitamino P yra 2 kartus daugiau negu juoduosiuose serbentuose ir net 20 kartų daugiau nei obuoliuose bei apelsinuose. Iš aronijų gaminamas vynas yra sodrus, gausus taninų, sutraukiančių burnos gomurį.

Aronijų vynas 30 litrų.

Užvirinkite bendro vandens kiekio (2 litrus), supilkite smulkintas razinas, cukrų ir citrinos rūgštį. Virinant maišyti kol visiškai ištirps ir palikti atvėsti ir uždenkite (tolimesniuose veiksmuose palikdami nusistovėti turinį pastoviai uždenkite). Po dviejų valandų supilti Campden ir gerai išmaišykite. Palikite tokį turinį 12 valandų ar nakčiai.

Užsidėjus sterilias gumines pirštines, rankomis sutrinkite uogas su neiloniniu audeklu, sudėkite į neiloninį maišelį, galima uogas sutrinti naudojant tą patį maišelį ir sudėkite į pirminę masę. Įpilkite vyno mielių priedą (maistinę druską) ir apie 5 litrus vandens. Gerai išmaišykite ir palikite nuošalyje papildomas 12 val.

Apie 30 min. išmarkinkite sausas vyno mieles, 70 gramų 30 laipsnių vandenyje. Supilkite į aronijų misą ir gerai išmaišykite.

7 kartus per savaitę, kaskart užsidėję pirštinę, suminkykite maiše esančias uogas ir gerai išmaišykite. Po savaitės priežiūros ciklo, išimkite maišą su uogomis, maksimaliai išspaudus iš maišo sultis. Gerai išmaišykite ir palikite pastovėti tris dienas.

Perkoškite razinas, perpilant turinį į fermentacijos indą. Sandariai uždarykite ir įdėkite oro vožtuvą. Fermentacijos rėžime misą laikyti nuošalyje apie 90 dienų, vis patikrinant ar oro vožtuve yra pakankamai vandens. Pagal savo skonį, vyną galite padaryti sausą, stabilizuoti fermentaciją anksčiau laiko ar pasaldinti. Jei vyno skonis silpnas, galite pagardinti papildomais taninais.

Po 30 dienų brandos, galite išpilstyti į butelius.